Trgovina Ninchy

,

Cvetni prah

11,2017,80

Cvetni prah je dragoceno živilo za vse starosti. Ima visoko biološko vrednost zato je izvrsten dodatek k prehrani. Cvetni prah vsebuje seveda še druge snovi, kot sta voda in ogljikovi hidrati.

Polega tega pa so v cvetnem prahu skoraj vsi vitamini, ki jih potrebuje človekov organizem, zlasti vitamini skupne B, vitamini A, C, biotin in E, bioflavonoidi in rudninske snovi ter različne druge snovi kot so encimi in antibiotične snovi.

Šifra: Cvetni prah Kategoriji: , Oznaka:

Cvetni prah, rečemo mu tudi pelod, so moške oplojevalne celice cvetlic. Vsak cvetni prah je edinstven, kar pomeni da je značilen za vsako posamezno cvetočo rastlinsko vrsto. Nastaja v podolgovatih prašnicah v spodnjem, razširjenem delu cvetnega organa.

Ko prašnica popolnoma dozori, se odpre in na površino se sprosti na milijone pelodnih zrnc. Cvetni prah je osnova spolnega razmnoževanja rastlin. Čebele pa imajo pri tem pomembno vlogo, saj cvetni prah prenašajo z ene rastline na drugo. Ta proces imenujemo opraševanje.

Zrnca cvetnega prahu so različnih oblik, odvisno od rastlinskih vrst.

V cvetnem prahu so odkrili kar 20 od 22 naravnih aminokislin, od tega osem na človeka nujno potrebnih – esencialnih.

100 g cvetnega prahu vsebuje:

  • Enako količino aminokislin kot 500 g govedine ali 7 jajc

Kar lahko povemo tudi takole;

30 g peloda (dve veliki žlici po 15g) popolnoma zadostuje za pokrivanje dnevne potrebe po esencialnih beljakovinah pri odraslem človeku.

Cvetni prah vsebuje seveda še druge snovi, kot sta to voda in ogljikovi hidrati.

Velikost

Mali 230g, Veliki 430g

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Cvetni prah”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja